12 januari 2021

Een Dobberend Bos voor de Floriade

In het Weerwater drijven straks niet alleen prachtige woningen, vanaf half januari 2021 vind je er (tijdelijk) ook een Dobberend Bos!

Een Dobberend Bos voor de Floriade

Dit dobberende kunstwerk is een initiatief van Vincent van Zon en Jeroen Everaert van kunstproducent Mothership. ‘Het idee is geïnspireerd door kunstenaar Jorge Bakker, die in zijn werk ‘In Search Of Habitus’ miniatuurbomen liet drijven in een aquarium. Hierdoor raakte Jeroen om dit grootser aan te pakken.’ vertelt Van Zon.

Het was niet gemakkelijk om daadwerkelijk tot een dobberend bos te komen. We moesten eerst op zoek naar drijvend materiaal waar de bomen op konden staan. Dit zijn uiteindelijk boeien geworden die normaliter in de Noordzee liggen. Vervolgens hebben we samen met de Universiteit van Wageningen onderzocht waar de dobber aan moest voldoen. Zo moest er bijvoorbeeld geen (vuil) water de dobber in klotsen én is het belangrijk dat er in de binnen voorziening wortels kunnen groeien. Ook hebben we onderzocht welke bomen het dobberen op het water overleven en niet ‘zeeziek’ worden. Normaliter hebben bomen alleen beweging van bovenaf, maar nu dobberen ze natuurlijk de hele dag op het water. Dit onderzoek heeft bij elkaar 2 jaar geduurd en uiteindelijk kwam hier de Hollandse Iep als winnaar uit naar voren. Met waterbedrijf Evides sloten we een sponsorcontract. Zij kwamen eens per maand de bomen bewateren met een waterboot die langs vaart.’

Het Dobberend Bos heeft 5 jaar in de Rijnhaven van Rotterdam gedreven, maar moet vanwege werkzaamheden verplaatst worden. ‘Wij zijn erg blij dat het nu onderdeel van de Floriade kan worden! Het Dobberend Bos bestaat uit 20 bomen, maar die moeten wel goed zichtbaar zijn en niet te ver uit de kant liggen. Daarom hebben we gekozen voor een locatie bij het haventje in het Weerwater. Het bos is vanaf 21 januari te zien op de nieuwe locatie in Almere.’

Het verplaatsen van het bos is een hele operatie. ‘In Rotterdam worden de bomen een schip op getakeld die via de Maas richting Almere vaart. In de buurt van Almere meert het schip aan en vervolgen de bomen via een vrachtwagen hun weg richting Almere. Daar aangekomen worden ze in het Weerwater getakeld.’ Hoelang de bomen in Almere blijven is nog niet bekend. ‘De Floriade opent in mei 2022 en loopt tot september 2022. Vooralsnog verlaat het Dobberende Bos eind 2022 Almere. Wél waren we met een ambtenaar van de gemeente Almere in gesprek die reuze enthousiast was en zich af vroeg of het Bos na de Floriade niet langer kon blijven. Het past namelijk perfect bij het karakter van de stad Almere.’ Het Dobberend Bos heeft ook een eigen website waar je meer informatie kunt vinden.

website dobberend bos