05 november 2021

Elk tijdstip van de dag een wisselende dynamiek

In Hortus Ancker woon je tussen het ruisende riet en het kabbelende water. Een omgeving waar je alle elementen intenser beleeft. Met een ongekend mooi uitzicht over het Weerwater en het stadscentrum van Almere. Doordat de locatie zo uniek is, biedt het vele bijzondere mogelijkheden. Joan Almekinders, architect bij ZUS (Zones Urbaines Sensibles) vertelt hierover.

Elk tijdstip van de dag een wisselende dynamiek

Kleurnuances

‘Alle watervilla’s hebben een sterke relatie met het water. Bijzonder aan de watervilla’s op het Weerwater zijn de blauwe kleurnuances die je terugziet in de villa’s én het water. Doordat het Weerwater de gedaante van de dag aanneemt, zie je veel verschillende kleurtinten in het water. Zo oogt op een zonnige dag het water blauw en licht, terwijl op een dag met veel bewolking het water een donkere, grijze kleur aanneemt. Al deze nuances van het water zijn aanleiding geweest tot het laten versmelten met de exterieurkleuren van de watervilla’s. Zo wordt de kleurtemperatuur van het water behouden. Op elk tijdstip van de dag zie je dat er een aantal villa’s mee-kleuren en andere wat meer verschillen. Daardoor krijg je een unieke en wisselende dynamiek in het beeld.’

Kleurnuances

Daklandschap

‘Door het introduceren van bijzondere dakvormen ontstaat een divers aanbod in woonkwaliteit. Dat zie je terug in het daklandschap, waar je kan kiezen uit schuine daken met hoogte verschillen. De dakvorm heeft invloed op de woonruimte binnen, waarmee je een variërende leefruimte creëert. Per kavel wordt aan de hand van de dakvorm gekeken hoe de woonkwaliteit versterkt kan worden. Denk bijvoorbeeld aan lichtinval, de positionering voor zonnepanelen en hoe het uitzicht over het Weerwater versterkt kan worden.’ Hoe een watervilla eruitziet? Dat bepaal je grotendeels zelf. Je kiest één van de verschillende vooraf ontworpen villa’s. Aan de binnen- en buitenkant is er genoeg ruimte voor je eigen wensen. Als het maar duurzaam is.

Daklandschap

Waterbeleving

‘De route over het water naar de villa’s toe wordt een fijne belevenis, onder andere door materiaalgebruik, mooie verlichting en de breedte van de steigers. De zigzag vormende steigers zorgen bij rechte stukken voor een prachtig uitzicht over het water. Ook de looplijnen zorgen ervoor dat je tussen de villa’s door kijkt. Op deze manier kan je het water nog beter ervaren. Ook dat draagt bij aan de woonkwaliteit.’

Waterbeleving

Natuurlijke oevers

De hoofdsteiger gaat via natuurlijke oevers het water op. Vanaf het vaste land zorgt de nieuwe rietkraag voor een zachte overgang naar het water. De natuurlijke omgeving aan de rand, waterbeplanting en een speelse afwisseling van grassoorten loopt over in het Weerwater. Zo versterken de ontwerpkeuzes de beleving van de wisselende dynamiek in het landschap.

Natuurlijke oevers