10 mei 2021

Het waterwonen is opgenomen in het Netwerk Immaterieel Erfgoed Nederland!

Sinds vorige maand is het waterwonen opgenomen in het Netwerk Immaterieel Erfgoed Nederland op initiatief van ErfgoedWaterwonen.nl!

Het waterwonen is opgenomen in het Netwerk Immaterieel Erfgoed Nederland!

Een bijzonder moment voor een bijzondere leefstijl. Meer dan 500 waterbewoners hebben hieraan meegeholpen en een enquete ingevuld over hoe zij het waterwonen ervaren. De uitkomsten hiervan zijn verwerkt tot een bijzondere én herkenbare beschrijving van het waterwonen. Opvallend is dat waterbewoners vaak dezelfde beleving, gewoonten en gebruiken kennen. Zo zijn ze bijvoorbeeld ‘gek op water en de natuur’. Benieuwd of jij jezelf herkent in een waterbewoner? Je leest de gehele beschrijving hieronder.

Onderstaande beschrijving is opgesteld door erfgoedwaterwonen.nl aan de hand van ongeveer 500 ingevulde enquetes door waterbewoners. Waterbewoners delen opvallend vaak dezelfde beleving, gewoonten en gebruiken, waarin termen als ‘ben gek op water, vrijheid, het bijzonder binnenvallende licht, altijd een vakantiegevoel, belang water-erfgoed en dichtbij de natuur’ veel gebruikt worden. Waterbewoners zijn net zo divers als ‘landrotten’, maar toch is er een sterke onderlinge band. We vormen met zijn allen een minderheid, die de gezamenlijke, unieke, vaak niet uit te leggen ervaring deelt hoe fijn en bijzonder het is om op het water te wonen, door weer en wind. Bij een eerste ontmoeting heerst er vaak een gevoel van herkenbaarheid en gemeenschappelijke identiteit. Zoals kiezen voor uniciteit en vrijheid en het delen van eigenschappen als eigenzinnigheid, creativiteit, zelfredzaamheid en behulpzaamheid. Uiteraard speelt binding met de watersport, beroepsvaart en een schippers- of vissersfamilie vaak ook een rol. Voor de meeste waterbewoners is waterwonen een droom die uit komt en de meerderheid kiest bewust voor waterwonen (men wil nooit meer ‘aan de wal’).

Bij het waterwonen heb je de gemeenschap nodig om de boel drijvende te “houden”, samenwerking, behulpzaamheid en improvisatie is een must. Vaardigheden, waar je in de rest van je leven ook veel aan hebt. Bijvoorbeeld het elkaar helpen met praktische problemen, zoals bevroren waterleidingen, bij storm checken of je goed vastligt, elkaars schepen, boten en arken in de gaten houden en goed noaberschap. Hierdoor is de binding met de natuur, (zwanen en eenden op je balkon) en de kennis van weer en wind goed ontwikkeld bij de waterbewoner, we lezen het water.